Smaczne weki

Jeżeli chcemy zachować smak lata na dłużej i cieszyć się nim w trakcie długich, zimowych wieczorów, powinniśmy rozpocząć przygotowywania do stworzenia własnych domowych weków, pikli i marynat. Nie potrzebujemy do tego specjalnych umiejętności oraz profesjonalnego sprzętu. Wystarczy tylko posiadać odpowiedni przepis i zachować stosowne proporcje, aby stworzyć pyszne przetwory z buraków, które zachwycą całą rodzinę i będą stanowiły idealny dodatek do dań głównych.

Całkiem niezłe marynaty

Idealnym dodatkiem do sałatek lub barszczu postnego, którego przyrządzamy z okazji Wigilii, będą buraczki marynowane w całości. Mogą być one również podawane oddzielnie jako mała przekąska przed daniem głównym. Warzywa należy dokładnie umyć, ugotować, po ostudzeniu obrać ze skórki, a następnie włożyć do słoika i zalać przygotowaną wcześniej marynatą.

Składają się na nią 1,5 litra wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru, 250 ml octu 10%, 10 ziarenek pieprzu, 10 ziarenek ziela angielskiego oraz 5 listków laurowych. Wszystkie elementy zalewy należy połączyć i gotować przez 15 minut, a następnie wlać ją do buraków umieszczonych w słoikach. Weki zakręcić i pasteryzować przez 15 minut. Aby przetwory z buraków zachowały kolor, należy je przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Uzupełnienie dania głównego

Kolejnym ciekawym sposobem na buraczane weki jest ich starcie na tarce i połączenie z cebulką i czosnkiem. Takie rozwiązanie będzie idealne jako dodatek do obiadu, zarówno na ciepło jak i na zimno. Buraki należy gotować przez około godzinę do miękkości, następnie ostudzić, obrać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W tym czasie w osobnym garnku przygotować marynatę, składającą się z 250 ml octu, 150 g cukru, 3 cebul pokrojonych w ćwiartki, 3 ząbków czosnku pokrojonych na połówki, 1 łyżki soli, kilku ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz listków laurowych. Zalewę doprowadzić do wrzenia i gotować przez 12 minut, a następnie zalać nią starte buraki, przykryć i odstawić na 12 godzin. Po upływie zalecanego czasu nałożyć warzywa do wyparzonych słoików, zakręcić, a następnie pasteryzować przez około 10 minut. Słoiki należy przechowywać w piwnicy lub innym zimnym i ciemnym pomieszczeniu, a po otwarciu przechowywać w lodówce.

Coś bardziej wyszukanego

Jeżeli wolimy bardziej wymagające przetwory z buraków, powinniśmy zrobić sałatkę, która oprócz buraków będzie miała inne warzywa. Będzie to na pewno opcja smaczna i pożywna, idealna jako dodatek do dania głównego. Pół kilograma buraków należy ugotować, ostudzić, a następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do innego garnka wlać 5 szklanek wody, 1 szklankę octu, 1/2 szklanki cukru oraz dodać 2 łyżki soli i kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Zalewę zagotować.

Potem wrzucić do niej inne starte warzywa: 1 kg marchewki, 1/2 kg pietruszki, 1/2 kg selera, 1 kg cebuli, 1 kg porów, 1 kg jabłek oraz 1 kg czerwonej kapusty. Wszystkie składniki gotować przez 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec dodać ugotowane i starte wcześniej buraki, tak aby dodały koloru całemu warzywnemu wywarowi. Jeszcze gorącą sałatkę układać do słoików, szczelnie zamknąć. Weków nie należy pasteryzować, a jedynie schować na noc w koc, a następnie przenieść je do chłodnego i ciemnego pomieszczenia, aby ochronić kolor sałatki. Powyższe propozycje stanowią jedynie niewielki procent możliwości, jakie mamy wykorzystując buraki do tworzenia weków na zimę.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *